Ontvangstpaviljoen voor Belgiës kleinste dorp

Postkaart van Zoutenaaie – Ontvangstpaviljoen voor Belgiës kleinste dorp. Op de achterkant van de kaart “Drinkt BAB 400 – Doppel Dort”. Een biertje van Brouwerij Aigle Belgica. Stopte rond 1977. Santé!

In 1961 krijgt de dorpsbevolking Café Paviljoen ter beschikking. Stadssecretaris Peeters van Antwerpen vindt dat een dorp zonder café niet kan en laat twee af te breken noodwoningen opgetrokken na de oorlog op het Kiel naar Zoutenaaie overbrengen en heropbouwen.

Westhoek Verbeeldt: “Het café kent ook succes bij toeristen, een obligate stop, die per fiets maar toen nog velen ook met de auto, de streek verkennen. Al in de jaren 1960 wordt de zaak vooraan uitgebreid met een groot afgesloten terras. Uitbaters tot 2014 zijn de familie Carton.
Zoutenaaie, “Belgiës kleinste dorp”, dankt zijn beroemdheid aan het laag aantal inwoners dat al in de 19de eeuw nooit hoger lag dan 37. Een Vlaamse gemeente zonder kerk! Die wordt door Franse revolutionairen leeggeplunderd in 1796 en de bouwval afgebroken in 1829. Een beloofde kapel is beloofd komt er nooit; te weinig inwoners.
En dat blijft zo. Op 15 juni 1957 verschijnt in weekblad Ons Land zelfs een artikel onder de alarmerende titel: “Zoutenaaie snakt naar adem: er blijven er maar 13 over!”
In 1970 zijn het er terug 31. En sinds 1971, bij de eerste fusies, maakt Zoutenaaie deel uit van Veurne.”