Koffie drinken in de Santos Palace te De Panne

Een bezoek met mijn moeder aan De Panne eindigde veelal in de Santos Palace. De zaak was een begrip tijdens de jaren 50 tot 80.

Westhoek verbeeldt: “De Santos Palace in de Zeelaan is decennialang een begrip in De Panne. Al in 1938 opent de zaak zijn deuren in de Zeelaan, eerst aan de overkant op het huidige nummer 81 en waarschijnlijk eind de jaren 1950 op het nummer 98, voordien Hôtel de la Marine en Hôtel d’ Artevelde. (zie HEU020507469) Het art-decogebouw is ondertussen verdwenen voor nieuwbouw Res. Santos Palace, met op de benedenverdieping Kruitvat.
Uitbaters zijn eerst André en Denise Blondeel en later zoon Guy en Lyne Blondeel. De zaak is natuurlijk vermaard voor zijn koffie maar ook voor de wafels en café glacé. In het gebouw steekt ook een koffiebranderij. En voor de deur staat de bestelwagen Opel waarmee “les cafés les plus fins” geleverd worden.

Santos Palace is ontstaan uit de nog bestaande koffiebranderij Compagnie Brésilienne, Manchesterstraat 32-34, St.-Jansmolenbeek, gesticht in 1911 en in 1971 overgenomen door Noël Blondeel. Twee zonen leiden nu de afdelingen Santos Palace, koffie, en Clary, o.a. koffiemachines en dienst na verkoop.”