Blub, blub… Stingray!

Stingray was een supermarionation-televisieserie gemaakt door Gerry en Sylvia Anderson. De serie bestond uit 39 afleveringen die voor het eerst werden uitgezonden op ITV in Engeland. Het was zelfs te zien op de Vlaamse televisie…

Wikipedia: “Een aflevering begon altijd met de introductie “Stand by for action! We are about to launch Stingray! Anything can happen in the next half-hour!”, begeleid door enkele actiescènes.

De serie draaide geheel om de Stingray, een zeer geavanceerde duikboot gemaakt voor snelheid en manoeuvreerbaarheid. Stingray is het vlaggenschip van de World Aquanaut Security Patrol (WASP), een 21e-eeuwse veiligheidsorganisatie gelokaliseerd in Marineville in het jaar 2065. In geval van een aanval kan de hele stad met hydraulische poten onder de grond verdwijnen. Marineville ligt 32 kilometer landinwaarts. Stingray wordt vanuit de stad gelanceerd door een tunnel die rechtstreeks naar de Grote Oceaan leidt.

De piloot van Stingray is Kapitein Troy Tempest (gemodelleerd naar James Garner). Hij wordt geholpen door navigator “Phones”, zo genoemd vanwege zijn vaardigheid om hydrofoongeluiden na te bootsen (Zijn echte naam, George Sheridan, werd wel genoemd in de promotiecampagne voor de serie, maar nooit in de serie zelf). Troy en Phones gaan altijd aan boord van Stingray via een stoel die langs een paal afdaalt naar de duikboot. Ze krijgen hun orders van de aan een rolstoel gebonden Commandant Sam Shore, wiens dochter Atlanta Shore ook een WASP medewerker is.

Gedurende de serie komt de bemanning van Stingray een groot aantal onderwaterbewoners tegen, zowel vijandelijk als vriendelijk. De “Aquaphibians”, een krijgerras dat ook duikboten gebruikt, komen geregeld voor in de serie, vaak onder bevel van King Titan of Titanica (gemodelleerd naar Laurence Olivier). In de pilotaflevering werd Stingray aangevallen door Titans troepen, waarna Troy en Phones werden gevangen. Ze werden gered door Titans slavin Marina (gemodelleerd naar Brigitte Bardot), een vrouw die niet kan praten maar wel onder water kan ademen. Troy is meteen onder de indruk van Marina, tot jaloezie van Atlanta. Na hun ontsnapping wordt Marina ook vast lid van Stingray’s bemanning. Later krijgt ze ook een zeehond als huisdier, genaamd Oink.

Veel afleveringen draaien om Titans plannen om Stingray en Marineville te vernietigen. Het feit dat geen van deze plannen slaagt is vaak te danken aan de incompetentie van Titans spion Agent X-2-Zero (gemodelleerd naar Claude Rains).”